tisdag 6 mars 2012

PonnyBus.





Tänkte berätta om lilla söta Nicos öde.
Nico som är Alice B-ponny är ett riktigt busfrö.
När vi precis flyttat hit stod han en kväll i vår trädgård.
Jag gick ut och fångade honom och möte Alice för första gången.
Fina Alice som blivit en god vän till oss och som vi hjälpt att hitta häst till nu när hon går över till stor häst =-)
Då Nico är en B-ponny och Alice vuxit ifrån honom så var han till salu berättade Alice.

När Sommaren kom hittade Alice äntligen en tuff tjej som klarade av speciella Nico, han var absolut inte elak men krävde sin ryttare. Nico flyttade och fick fortsätta sin tävlingskarriär.
Dock fick Alice reda på han sålt vidare efter ett tag, hon hade kontakt med ägaren som berättade vart dom sålt honom. Alice tog kontakt med dom och åkte och hälsa på honom och allt såg ut att bli bra för Nico även här. Det visade sig snart vara ett stort misstag. När Alice tog kontakt med tjejen efter ca 1 år för att höra hur det gick visade det sig att hon inte klarat av honom och när han inte blivit riden ordentligt på ett väldigt länge så var han mer vild än tam. Han hade dessutom fått en illa mugg som dom fick behandla 2 gånger. Pappan berättade att Nico var knäpp och bets och sparkades och nu kunde ingen ta ut honom från boxen längre. Han ansåg att det inte fanns något att göra för den korkade hästen än att slakta honom, tiden var redan bokad. Och dottern som redan fått en eller var det två nya hästar brydde sig inte ett dugg. Stall ägaren var nu den som i stort sätt tog hand om hästen. Alltså mockade lite och gav honom lite mat, dock ej den mängd han borde ha för han började bli undernärd och hade mycket dålig päls kvalité inte heller fick han komma ut i någon hage.

Alice och hennes mamma åkte dagen efter upp till Nico, gick in och hämtade honom i stallet och lastade honom. Pappan kom och gav dom passet och sa att det var skönt att bli av med eländet… Det tragiska är nu inte bara Nico utan att det stå fler hästar under dessa människor som såg hemska ut och som ungjävlen (ursäkta språket) inte heller klarade av. Deras öde kan vi bara drömma om för känslan över denna familj är att föräldrarna köper hästar som skall ta ungen ”hela vägen” problemet är att ungen är bortskämd, rädd och inte alls någon duktig ryttare utan hon tar sönder ponny efter ponny och ingen jävel bryr sig. Anledningen till att dom inte säljer vidare dom stackars ponnyerna är att dom ser så hemska ut och är så förstörda så det helt enkelt inte går att få ut vad dom skulle kunna vara värda utan då väljer dom att få ponnyerna utdömda så får dom åtminstone tillbaka försäkringspengarna så dom kan köpa nya ponnyer till sin otäcka unge egentligen är detta inte alls ungens fel utan helt och hållet dom korkade föräldrarna som bjuder upp till detta…

Idag har Nico fått äta upp sig, han blir dagligen omhändertagen och ompysslad.
Han är lycklig igen och skall snart sättas igång. Vi hoppas att Alice kommer hitta en bra ryttare till honom som till en början vill ha Nico på foder och kanske senare köpa honom. Detta är en historia med ett lyckligt slut för denna fina lilla busiga ponny, tyvärr finns det många ponny och hästar där ute som inte har samma tur!

Enda anledningen till att jag berättar denna historia är för att det är så vanligt att detta förekommer, kanske inte alltid av elakhet utan mycket av oerfarenhet och okunskap

7 kommentarer:

  1. Förlåt men jag förstår nästan ingenting av den texten? Är det massor av ord som har fallit bort?
    Tråkigt när en häst blir behandlar så iaf.

    SvaraRadera
  2. Nu rättade det till sig!!

    SvaraRadera
  3. Så sorgligt, men ett lyckligt slut denna gången iaf..=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visste e det?!
      Skönt med bra slut ibland =-)

      Radera
  4. Ja, det är f-n hur folk är funtade! Men som sagt är det ju egentligen inte ungens fel...kanske lika synd om henne som aldrig får lära sej det underbara samspelet mellan häst o ryttare! Det är tråkigt att sånt här förekommer...rent för j-vligt! Å synd att det inte går att stoppa! Själv lånade jag en ponny till min dotter som inte dög (stannade en gång på första tävlingen) åt en kompis unge! De hade skit kul! Även om han vände några gånger när de skulle till ridhuset o stack hem med henne! Han visste när det vankades dressyr o när det var dags för hoppning! Gissa när han vände! :-) Men det var bara att ta en längre väg dit! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja dom är ju rätt smarta dom små, hihihi!

      Radera