måndag 22 april 2013

Gilda F.2 (SWE)

Nu har vi äntligen fått hem vårt nya vackra avelsto. Hon har en super fin dressyrstam E. Bocelli-Briar och tillhör stofamilj F.2 vilket innebär att hon tillhör den näst bästa stofamiljen i Sverige. Här kan du läsa mer om stofamilj F.2 http://hastkatalogen.se/showmarefam.php?id=56. Gilda är född 2005 och vi köpte henne av Hanna Fälth i Värnamo som i sin tur köp henne av uppfödaren Roland Höglund i Klippan.Gilda har blivit Skånetös igen ;-) Gilda har pga av skada tyvärr ej hunnit starta mer än i lätta klasser i dressyren och har även gått 110 hoppning. Nu börjar ett nytt kapitel av hennes liv som avelssto här hos oss på ChampagneGården och det är vi väldigt glada över. Gilda är en mycket snygg häst med fantastisk extriör & som rör sig fantastiskt. Gildas far Bocceli har ett blup på 166 vilket innebär det näst högsta i Sverige, den som har högre är hans far Don Schufru. Gildas mor har blup på 116. Gilda själv bör har ett blup på ca 135-140 någonstans men eftersom hon inte gått tre års testet eller kvaliten så har detta inte reg än. Den dag hennes avkomma går tre årstestet kommer dock detta resultat att bli rätt. Här ser du hennes blup: http://www.blup.se/sv-SE/horses/178021-gilda-f-2-swb. Vi är väldigt tacksamma att vi fått köpa detta fantastiska sto som egentligen i stort sätt redan var såld till någon annan. Denna gången var turen på vår sida och vi fick efter ett snabbt beslut köpa henne -Lycka. Nu har vi sex Fantasktiska Avelssto som ingår i vår verksamhet. Så Nu Kör Vi =-)

29 kommentarer:

 1. återigen ett sto utan meriter..?

  SvaraRadera
 2. Det är inte meriterna som avgör hur dom nedärver sig.
  Dessutom så har vi endast ett annat sto i avel här som skadades som unghäst därav har hon inga egna meriter men nedärver sig bra ändå! Vi är i vilket fall väldigt glada för vårt nya fina sto och tror mycket på henne!Meriterna hoppas och tror vi kommer att komma från hennes avkommor istället. Vågar man inte Vinner man inget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej jag är bara nyfiken på hur man tänker som uppfödare när man väljer ston till sin "storsatsning"?
   ok du kollar inte på meriter utan nedärvning, men enligt blup har stoet inte haft några avkommor..? och även mamman till stoet har bara haft en avkomma..?
   det pratas ju mycket om vikten av ett bra möderne idag och köpare blir mer och mer kräsna så det finns så otroligt många hästar till salu.
   man måste väl kunna undra och ifrågasätta utan att det blir världskrig tycker jag...
   vilka meriter har dina andra ston och/eller var kan man läsa mer, har du hemsida? :)
   jag önskar dig iaf lycka till! :)

   Radera
  2. Ja vi har en hemsida.
   http://champagnegården.se/Start/
   Tack

   Radera
  3. ok vad kul ska kolla in den!
   liten fråga till, varför har du valt att ha så många ston i avel? om man ändå har pengarna, varför inte köpa 2-3 riktiga kanonston. jag har tex. en bekant som ska sälja/låna ut sitt svår klass-sto så de finns absolut att få tag på om letar/har kontakter.
   mvh

   Radera
  4. Till Anonym

   Fegt att föra en diskussion utan att ge sig tillkänna

   Ska man ha ett riktigt meriterat sto, blir ju stoet ganska gammalt. Och idag när fler och fler vill ha snabba avelsframsteg är det ju fel att avla på ett gammalt tävlingssto. Många anser att det är bättre att satsa på unga förmågor.

   Ta bruksprovet som exempel. De flesta hingstar där har ju inte hunnit prestera nämnvärt än. Eller du anser att hela avelseuropa gör fel som har bruksprov eller motsvarande för treåriga hingstar???

   Radera
  5. men vad gör det om stoet är gammalt (egentligen)? visst, du kanske inte kan få jättemånga avkommor från henne då, men förhoppningsvis så får man ett stoföl med då modernare stam och bättre blup som man kan fortsätta med.
   och måste man ta föl på sitt sto varje år? har man tex. flera så kan man ju ta ett föl efter treårstestet och sen vidare ut i sporten några år och sen tillbaka till avelsboxen. sen säger jag inte att alla ston måste gå grand prix, för då kan det ju ta många år som sagt.
   ok man får "snabba avelsframsteg" om man avlar på ett yngre sto, men är det RÄTT framsteg då? framsteg kan det väl bara bli om stoet har något att tillföra/förbättra till avkomman...
   bruksprovet i sig är ju ett test/bevis på hingstens förmåga, talang och kapacitet så där förstår jag inte riktigt hur du menar..? men självklart är det en liten risk att använda en treårig, oprövad hingst. det får man avväga själv som uppfödare och har man då ett meriterat (och då menar jag inte endast tävling utan även tex. diplom från treårs och kvalitén, medverkan breeders osv.) så minskar man ju den risken, åtminstone i teorin. :)
   det som "stör" mig egentligen är man väljer att kalla sitt sto "stjärn-sto" och så har de inte presterat ett dugg och då blir jag nyfiken och vill ifrågasätta hur man tänker. ;)

   Radera
  6. De kan väl vara stjärnsto på mer än ett sätt??
   Och du verkar ju lite knas, du säger ju själv nu att man kan ta en avkomma och fortsätta med, det är ju precis det som de gör. Kollar man upp deras stofamiljer har ju alla framgångsrika avkommor längre tillbaka. Bara för att de valt utländska ston som saknar blup och meriter i sverige och du inte verkar kompetent nog för att hitta det, så blir inte stona dåliga.....

   Radera
  7. Har du ensamrätt på ordet stjärnsto eller?

   Vill de kalla sina ston stjärnsto får de väl göra det!

   /Hans

   Radera
  8. hur kan avelsston vara stjärnston på flera sätt menar du?
   jag förstår faktiskt inte denna oerhörda agressivitet och upprördhet? det är väl inte era ston eller är ni väldigt nära vänner, sambo eller vad?
   jag ställer lite frågor till uppfödaren om tankarna bakom avelsarbetet, planer osv, skulle gärna se att hon svarar på dem istället. vad ni andra har att säga är ju faktiskt rätt så ointressant för mig. :)

   Radera
  9. Att du har en självcentrerad världsbild och är anonym kan ju bidra till attityden mot dig här....

   Så du menar på fullaste allvar att exempelvis en amatörryttare inte kan kalla sin häst som gjort en bra insats för deras nivå stjärnhäst/stjärnsto??? Är du dum på riktigt? Är allt i din värld bara svart eller vitt?

   Och uppfödaren har redan svarat att allt finns på hemsidan, jag hittade svaren på dina frågor där direkt.
   Sen att inte du tror på hennes/deras målsättning är fritt fram. Men om du tycker att deras sto är omeriterade finns det ju inte mycket att svara på här eftersom allt redan står där.
   Du skrev själv att bruksprovet är en bedömningsgrund för avelsselektion, jag är säker på att champagnegården bedömmer sina ston precis som du bedömmer dina. Sen att ni inte har samma kriterier spelar ingen roll.

   Radera
  10. vadå självcentrerad? och vad spelar det för roll om jag är anonym eller inte, jag har knappast skrivit något som är otrevligt eller gått till personangrepp (till skillnad från vissa andra). och på vilket sätt är du inte anonym menar du??
   vill bloggaren här jättegärna ha mitt namn så kan jag maila det till henne. vad du ens har i diskussionen att göra kan jag inte för mitt liv förstå.

   Radera
  11. Att du har en egocentrisk världsbild är ganska tydligt.
   Dina frågor och åsikter är uppenbart "rätt" vad andra tycker och tänker spelar ingen roll, detta framgår ganska tydligt på dina inlägg i debatten.
   T.ex. det är din definition på stjärnsto som är den "rätta" du stör dig på att de använder ordet på ett av sina ston.
   Alla andras tyckande eller vetande tar du ingen hänsyn till.
   Det kan ju vara sådana uttryck som får bloggägaren att avstå att svara. Du har ju redan deklarerat vad du tycker om deras ston även om alla deras hästar har meriter på stosidan.
   Dessutom, stofamilj F.2 räknas som världens näst bästa stofamilj, men det visste du säkert redan.

   Vad avlar du själv på?

   Vad jag gör i debatten, tja, jag har väl lika stor rätt som någon annan att uttrycka mina åsikter.

   Radera
 3. Tror det komma att bli något riktigt bra! Jag (med många andra) vet vilka kvaliteter hästen besitter men pga. många anledningar aldrig fått visa.

  Heja heja, ska bli kul att följa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror vi också Hanna =-)
   Vet att vi köpt en jätte fin häst!

   Radera
  2. Jag blir så trött på sådana insinuanta kommentarer som den från "Anonym". Avundsjuk, eller? Jag tycker det är jätteroligt att följa Jessica (trots att vi inte är närmare bekanta) och hennes hästar och se all entusiasm, positiva energi och alla förhoppningar! Lägg ner och var glad för att andra människor är glada i stället. Lycka till Jessica! :-)

   Radera
  3. Å Tusen Tack Snälla Anna. Dom orden Värmer.
   Roligt att du tycker om att följa oss =-)
   Tack

   Radera
  4. avundsjuk är jag knappast, det kanske syns på mina kommentarer ;) dock är jag nyfiken på avel! förhoppningar har nog alla när man väntar föl, vare sig man föder upp gp-hästar eller tar en avkomma på sitt älskade gammel-sto. :)

   Radera
 4. Therese Strobel22 april 2013 12:37

  Håller fullständigt med ovanstående! Dessutom, varför inte stå för sina ord?

  Tror också att det kommer bli superbra! Finns många ston som inte har meriter men lämnat högmeriterade avkommor. Jag följer er med spänning och tycker att det är superkul att följa er när man själv gått ur hästvärlden. :-)

  Många kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Therese =-)
   Du får komma och hälsa på oss någon dag =-)
   Kram

   Radera
 5. Oj oj oj vad den klassiska avundsjukan lyser igenom på den negativa kommentaren. Dessutom anonym??
  Att det ska vara så svårt att glädjas för någon annan i detta landet.

  Det är väl superkul att någon tror på svensk avel och vågar satsa i en tid när de flesta andra bara är negativa och kritiska mot allt.

  Lycka till med alla era fina ston och övriga hästar

  /Hans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Så mycket Hans =-)

   Radera
  2. på vilket sätt var min kommentar negativ? mest nyfiken bara :)
   mvh

   Radera
  3. Generellt brukar jag aldrig diskutera med någon som är för feg för att stå för sina åsikter och gömma sig som anonym.

   Men om du tvunget vill veta, så syftar ordet återigen på att du anser att de redan har omeriterade ston i sin verksamhet. Och det betyder att du vet mer om deras ston än du vill ge sken av.
   Uppenbart anser du att de inte har några vidare bra ston i avel, bl.a genom kommentaren om att köpa in kanonsto!
   Jag är säker på att de har en plan med sina ston.

   /Hans

   Radera
  4. ge sken av? det jag "vet" om stona är det jag kan utläsa på blup.se. sen frågade jag om man kana läsa mer om stona någonstans. bakgrund, tävlingshistoria osv. då allt kanske inte står där, tex. om hästen har resultat i utlandet.
   och nej, jag anser inte att ett sto som aldrig är visat (eller visat med väldigt låga poäng) och/eller har ett omeriterat möderne är ett kanonsto.
   det är den planen jag är nyfiken på! ;)

   Radera
 6. Hej fin blogg!
  I min blogg får du följa mig och mina 2 D-Ponnyer som jag utbildar själv till SvenskaToppen :)
  Jag gör även gratis headers!
  Kram<3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar =-)
   Spännande. Lycka till med dina ponnys!
   Kram

   Radera
 7. Blupa mej hit o dit...Grattis till ett sto till med snälla ögon! ;-) Ska bli kul att höra/läsa vilken gentleman denna dam ska få "träffa"! :-) Lycka till!

  SvaraRadera