torsdag 16 februari 2012

Tips Från Agneta Tegner



Varmblodsklubben Malmöhus har i sammarbete med vetrinären Agneta Tegnér tagit fram lite punkter inför betäckningssäsongen.

Att tänka på inför avelssäsongen:

Börja inte seminera stona för tidigt! De ska ha haft en ordentlig brunst först och helst ha fällt vinterpälsen. Sol och grönt gräs gör underverk!

Ston som inte blev dräktiga förra året eller har kastat bör provtas så de inte har en livmoderinfektion. Detta måste göras när stoet är brunstigt, lämpligen så fort man ser en brunst på våren.Då man hinner behandla eventuella infektioner innan det är dags att seminera

Stoet bör vara på plats i det stall hon skall föla i senast 6 veckor innan fölning för att råmjölken ska innehålla antikroppar mot rätt smittämnen

Stoet skall vara i gott hull men ej för fet. Behovet av energi ,protein och mineraler ökar under sista tredjedelen av dräktigheten

Vaccinera stoet mot stelkramp 6-8 veckor före fölning så får fölet skydd

Övervaka fölningen!! Det finns olika system till hjälp, svettdetektorer, kameror m.m. Ta hål på fosterhinnorna om de inte brister.

Om vattnet gått och inga fosterdelar syns inom 15-20 minuter – ring veterinären!
Råmjölken är livsviktig!!!Fölet måste få i sig tillräckligt med råmjölk. Ha en nappflaska till hands och om fölet inte diat inom 2 timmar så mjölka ur några deciliter och ge fölet.

Efterbörden ska ha släppt inom 6 timmar, annars kontakta veterinär

Motionera stoet utan föl dagen efter fölning och några dagar framåt. Släpp henne i en paddock eller longera ca 15 minuter 2 ggr dagligen så livmodern drar ihop sig och töms lättare.

Vid behov finns det råmjölk och mjölkersättning att tillgå tex har Stall Sönnervång jour dygnet runt på 046-58115.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar