torsdag 22 maj 2014

Belöningen

Det är nu som man som uppfödare, efter ett års arbete,blod,svett & tårar får sin belöning. Det är nu den bästa tiden är kommen.Det är nu våra små föl anländer och förhoppningen ,spänningen och alla förväntningarna är som störst. Precis som jag skrivit i tidigare inlägg så kan man jämföra denna tid med självaste julafton, för spända förväntansfulla barn som knappt kan sova nätterna innan julafton. Precis likadant känner jag inför våra fölningar.

När det är tid för fölning är spänningen som störst. Kommer det gå bra? Blir det ett sto eller en hingst? Färg? Tecken? Kommer den vara frisk, pigg och stark? Hur snabbt kommer den lilla upp på benen? Behöver den hjälp? Kan den dia själv eller behöver den lite vägledning? Kommer den lilla börja bajsa snabbt eller behöver den hjälp att komma igång? Hur mår stoet? En del sto ser ut att tycka att det där var väl ingenting, har gjort det förut kommer göra det igen, ge mig mat! En del blir lite trötta. Och en del blir helt utslagna. Ge dom en stund att återhämta sig på sedan brukar dom komma tillbaka snabbt.

 - Clazzett, fölet vi fick igår hann knappt komma ut fören hon for upp på benen och började dia, det har jag faktiskt aldrig varit med om. Allt gick i en rasande fart både med fölningen och allt därefter. När hon käkat lite började hon direkt galoppera, hoppa och bocka -En pigg och glad lite rackare totalt ovetandes om vad som hände med hennes mor. Hon la inte en liten skit utan hela becket kom på en och samma gång. Hon är framåt och positiv, en glad liten skitunge =-) - Tjolahopp, Här kommer jag, var det som hon sa till mig =-) Total lycka för Matte att se, speciellt som Revvo hade lite otur och slidväggen följde med ut samt att fölet gav henne en skada inne på slidväggen så hon blödde en hel del där. Det blev såklart akut Op här hemma och nu går hon på Metacam. Mår efter omständigheterna mycket bra och är så stolt över sin fina dotter. Enligt jourhavande veterinärs uttalande så skulle det aldrig gå att avla på Revvo mer men detta finns det andra veterinärer som inte håller med om så vi kommer göra en utredning på henne om någon vecka för att se hur hon ser ut invändigt och i livmodern så tar vi beslut om Revvos framtid därefter. Det viktigaste för mig är såklart att Revvo mår bra och är stark nog att avla på. Så det finns ett litet hopp om att Revvo får stanna något år till hos oss.

Nu har två av våra fem avkommor anlänt. Om ca 2 veckor är det tid för nr 3 och om 4 veckor är det tid för nr 4 och om 5 veckor kommer vårt sista och 5:e föl =-)

Den bästa tiden på året är äntligen här.
Tiden man har längtat efter så länge.
Tiden som vi uppfödare kallar för julafton.
Tiden när vi får vår BELÖNING =-)

Varning för sötchock - BILDBOMB på våra två små prinsessor:

4 kommentarer:

 1. Hej! Har ni något tema när ni döper era föl? Jag tänkte på att årets föl fick väldigt lika namn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sanna,
   Nä vi har inget tema.
   Den enda tråd vi har är att alla skall heta Chg´s Hot.... Chg´s = förkortning på ChampagneGården och Hot är efter min häst som omkom i stallbranden i Torup, Bara 2006... Ett sätt att hedra men änglavän som jag saknar så mycket.

   Radera
 2. Men herregud vad söt!!! Den där fröken kommer att synas var 17 hon än är! Ja, den andra är inte dum hon heller men...Finns vissa man bara faller för! Förstår att du behåller henne! Bara att hoppas att Revvo läker fint. I år blir det fölbedömning, eller? :-)

  SvaraRadera