onsdag 27 mars 2013

Montina - Snap Shot 1275

Fina Montina

Montina
Snap Shot är en långlinjerad,maskulin,högställd hingst med uttryckfullt huvudoch lång välvd hals med naturlig resning, liggande djup i bog,markerad manke och långt välmusklat kors. När han visades på bruksprovet i Sverige fick han 42 p på exteriören men en 9:a på typ. Hanhar energi, vägvinnande & taktmässig skritt. Lätt,aktiv,rörlig och framåtgripande trav. Snap Shot kvalificerades redan som 3-åring tillBundeschampionatet i Warendorf 2009. Han började tävlingssäsongen 2010 med att vinna Verden Challene Cup och segrade därefteri det hannoveranska Ridhäst Champonatet för 4-åringar som hölls i samband med unghäst-VM i Verden. En månad senare vann Snap Shot kvaltävlingen och kom 2:a i finalen i Bundeschampionatet och blev reservsegrare. Snap Shot avslutade året med ett fantastiskt 30-dagars provvid tyska bruksprovet där domarna bedömde honom med sex10:or och totala dressyrpoängen 9,44. Snap Shot kvalades till Bundeschampionatet 2011 och såldes därefter till nuvarande norska ryttarinna Camilla Christensen. Snap Shots moder Ally är Statspremiesto i Hannover. Mormordern Eichengold har en avkomma som går svår dressyr.Snap Shots fader är världskända avelshingsten SirDonnerhall som i många år har varit 2:a på världsrankningenWBSFH. Sir Donnerhall var segerhingst i Oldenburger Championatet2005 och segrade både i 30-dagarsoch 70-dagarsprovet med då högsta poäng någonsin och har även väldigt höga poäng inom hoppning. Sir Donnerhall vann 2006 tyska unghästchampionatet och blevreservsegrare vid unghäst-VM. Sir Donnerhall har gett över 70 godkända söner och ett flertal championathästar och eftertraktade auktionshästar. Han är en av de allra bästa dressyrförvarv enligt det tyska ridsport- och avelsförbundet FN:s avelsstatistik.
Snap Shot är född 2006 och mäter 165 cm.

Här är filmen på Snap Shot från hans hingstvisning på Tullstorp :
http://vimeopro.com/korsholm/tullstorp-2013/video/62053986

Här kan du se hela hans stam:
http://www.blup.se/sv-SE/horses/243762-snap-shot



Denna snygga och trevliga kille kommer passa perfekt på vår fina Montina. Nu väntar vi bara på att henne kommande föl efter Dalwhinne skall anlända inom kort (beräknad till den 29 April)...

10 kommentarer:

  1. Hur kommer det sig att du väljer att avla dressyrinriktat på henne? Är hon visad eller tävlad något?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara,
      Vi har valt att sätta dressyrstammade hingstar på Montina pga hennes dressyrlinjer.Hon ger mycket fin gångartstyp på sina avkommor. Hon har gått sitt tre årstest men blev därefter skadad och kom därför aldrig ut på tävlingsbanan.

      Radera
  2. Klart läcker hingst, o säkert rätt typ till den damen! Å möjligheten finns ju att även den bäbisen får pussfläck! ;-) Kul med lite yngre förmågor! Tryter fantasin så kan det ju lätt bli en nr 2 ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Ja han är jätte läcker. Tror nog det kan bli en liten pussfläck på kommande föl mellan dessa skönheter ;-)

      Radera
  3. Fast Montgomery tävlade väl hoppning (och hade ju inga supergångarter direkt)? Mamman verkar ju också ha tävlat hoppning enligt blup.se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det vet vi. Men man får inte glömma att hennes mamma har Martini som far och där kommer dressyrlinjen in. Montina lämnar bra gång i sina avkommor och för oss är det viktigt att sätta det som stoet nedärver bäst det vill säga gången i Montinas fall.Plus att jag tror att Snap Shot kan typförbättra avkomman. Men visst tittar man rent härstamningsmässigt så finns det mer hoppblod i henne, men som sagt hon förärver gångarterna bättre.

      Radera
  4. Men kan man verkligen göra den utvärderingen så absolut på endast två avkommor (som fortfarande är väldigt unga och ej visat sig på varken unghästtest eller tävling)?
    Dessutom, vad händer om avkomman ärver mammans gångarter och dressyrpappans hoppförmåga... ;)

    Snurrigt resonemang tycker jag, varför inte köpa ett rent dressyrstammat -gärna meriterat- avelssto om man vill avla gångartshästar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ser väldigt mycket på fölen, sen kan man givetvis inte veta slutresultatet, allt kan hända på vägen. Om man INTE kan se det tidigt hade det inte varit någon mening att ha fölbedömningar, fölauktioner, rådgivande bedömningar för unga hingstar mm.

      Man kan inte bara titta på fadern och modern, det är lika viktigt att se längre bakåt. Tex. har Marilana tävlat hoppning men har högre index på dressyren, hennes far Martini var ren dressyrhingst.

      Fortsätter man kolla upp stofamiljens avkommor bakåt i tiden så har dom har dom lämnat mer gångartshästar än hopphästar.

      Montina blev inköpt som hoppsto MEN hon lämnar bättre gångarter. Därav har vi tagit beslutet att förstärka de egenskaperna. Men visst, att betäcka med en multitalang på henne som egentligen var planerat från början i år går också bra...
      (Vad säger att man inte kan avla på en dressyrhingst för att man har ett hoppsto? Varför finns det då multitalanger som ger båda delar? Om nu allt är svart och vitt i aveln så har jag väldigt svårt för att förstå det-Snacka om snurrigt!)

      Det spelar egentligen ingen roll vad Montina gör själv när hon nedärver goda gångarter.

      Bra stammade gångartssto är på väg in i vår verksamhet...

      Radera
  5. En undran Sara...Vad säjer att om de valt en hopphingst att hoppanlagen slagit igenom? Eller är du emot att ett sto som inte själv presterat något pga skada används i avel? Tycker det verkar genomtänkt om något.

    SvaraRadera
  6. Nu förstår jag inte riktigt, vad menar du är genomtänkt?

    Nej, jag är inte av princip emot att ett icke-ridbart sto (beroende på orsak naturligtvis) används i avel.
    Man får i så fall se till olika omständigheter såsom hur eftertraktad och spännande stoets härstamning är, stofamilj, mödernet och dess meriter, syskon osv. utöver "det gamla vanliga" såsom temperament, exteriör, gångarter och/eller hoppförmåga.

    Självklart är avel lite som ett "lotteri" hur man än gör, men man kan alltid göra det bästa för att förstärka sannolikheten för olika talanger. :)

    SvaraRadera