söndag 5 januari 2014

HingstSökarTiden

Året om letas det efter den absolut bästa hingstkandidaten till var och ett sto man har i sin verksamhet. Varje år är spänningen lika hög när det närmar sig Bruksprov, Hingstvisningar och Premieringar. Varje dag på året finns en önskan om att hitta den absolut bästa matchningen mellan  den utvalda hingsten & ens fina sto.

Nu är tiden kommen när detta sökande börjar dra ihop sig till ett beslut. 

Hingstar finns det gott om. Bra hingstar dessutom. Och det kommer nya allt som oftast som bevisar sig vara i klass med det man söker.Vi har 8 st avelssto som är planerade att betäckas 2014, om allt går som vi hoppas och önskar. Allt kan hända på vägen. 5 av dessa 8 ska förhoppningsvis få varsitt friskt, fint och glatt föl innan det är tid för semin.

Till varje sto har vi en plan ett, plan två och givetvis en plan tre. Detta innebär alltså att vi vill hitta (minst) 3 hingstar som passar lika bra vilken man än väljer till vart och ett sto. Givetvis finns det några som skulle kunna passa ypperligt på mer än ett sto så detta innebär INTE att vi behöver hitta 24 olika hingstar.

I dagsläget har vi ca 15 st hingstar + vår egen OM han går igenom sitt bruksprov =-D, som vi är väldigt intresserad av. Däribland finns bla Indoctro, Wolfgang,Voltaire, I´m Special The Muze, Zirocco Blue, Warrant , Favorit Ask mf. Den största utmaningen är i år att hitta Rätt, Superduktig Dressyrhingst till GILDA. I fjol blev hon seminerad med Ampere och det gick ju bra tills vi skulle dräktighetskontrollera henne på 90 dygn och hon då resorberat. Jag har fått en "nyck" för mig och det är om jag seminerat med en hingst så gör jag det inte igen, iallafall inte på samma sto som tidigare, så Ampere är INTE något alternativ till henne i år. Dock finns det många jättefina dressyrhingstar som är av intresse så nu ska vi bara hitta den rätta för vår fina dansprinsessa .

Av erfarenhet vet jag att mycket kan hända på vägen och det sista beslutet kommer inte tas förren precis sådär lagom i tid när allt måste vara klart och man känner att ens hårfärg börjar skifta till grått.

Man ska matcha exteriör, gångarter, temperament, storlekar, ridbarhet ,prestationer hoppteknik mm. Man måste förstärka den enas svaghet med den andres styrka. Det är en hel massa som MÅSTE klaffa för att man ska få chansen att få fram den absolut bästa avkomman som man kan få fram och med detta som en viskning i ens öra dygnet runt så hinner man ändra sig både en och två gånger, vilket i sig är charmen med det hela måste jag erkänna =-D.

Det är ju detta vi uppfödare lever för! För utan bra sto och bra hingstar blir det inget litet gulligt föl som ska växa upp och förhoppningsvis bli en bra sporthäst eller i andras fall en trevlig hobbyhäst.

När hingstbesluten är gjorda så kommer vi in i Fölningstiderna. INGENTING går upp mot Fölingstider. Men det tar vi i ett annat inlägg =-).

Nu är det HingstSökarTider -  Den Bästa Starten På Året - För En "Tokig" Hästuppfödare =-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar