tisdag 25 oktober 2011

Aveln hotad på Flyinge



Flyinge.
Aveln av sporthästar på anrika Flyinge är hotad.
Om inte Marianne Lilja–­Wittbom, vd för riksanläggningen strax utanför Lund, kan hitta en extern entreprenör som vill driva avelsverksamheten i egen regi inom de närmaste veckorna tar den tusenåriga avelstraditionen av varmblodshästar slut.

– Vi har länge arbetat för att stärka avelssektorn, men den korta tiden för att hitta en lösning kom som en överraskning för oss, kommenterar Flyinges vd.

Det var i torsdags som styrelsen för Flyingestiftelsen fattade det drastiska beslutet.

Bakgrunden är att ATG (AB Trav och Galopp) inte längre vill vara med och stötta aveln via Hästnäringens Nationella stiftelse och att Flyinge fått tre miljoner mindre i anslag från SLU från kommande år.

Just nu pågår arbetet med att knyta upp de hingstar som ska verka på Flyinge säsongen 2012. Om inte det finns någon som tar över verksamheten blir det inte heller någon drift.

Tanken från styrelsens sida är att en någon utomstående kan driva hingststationen, stoverksamheten, seminstationen, EU-stationen med befintlig personal i Flyinges lokaler.
– Det är naturligtvis inte lätt att hitta någon med så kort varsel, men jag hoppas att vi skulle kunna hitta en grupp intressenter som tillsammans i ett bolag vill driva verksamheten vidare.

Redan dagen efter beskedet startades ett upprop på Facebook som dragit till sig rader av hästpersonligheter, Marianne Wittboms telefon har gått varm och stödet är stort.
– Men det räcker inte bara att heja på, det måste till aktiv hjälp för att rädda verksamheten.

Avelsverksamheten på Flyinge har varit hårt pressad ekonomiskt under många år, men efter ett tufft arbete de senaste åren vändes trenden den senaste säsongen då Flyinge tog marknadsandelar på betäckningssidan trots att marknaden backade med 17 procent.

Under den korta tid sedan beskedet kom har inte den operativa ledningen för Flyinge exakt räknat fram vad det skulle kosta att stötta avelsdelen.
– Men det rör sig inte om några jättesummor. Tre–fyra miljoner kanske och sedan tror jag att det kan gå med vinst redan år två.

En extern entreprenör som kom in i Flyinges verksamhet är något som dagens vd skulle välkomna.
– På sikt tror jag att det här är en bra lösning, säger Marianne Wittbom och förklarar samtidigt att hon inte på något sätt är illojal mot styrelsen – även om hon beklagar beslutet.
– Just nu hoppas vi bara att vi kan finns den person som kan driva den här verksamheten vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar