måndag 25 juli 2011
Varför ett SM för schäfrar?
Malmö.
Carina Josefsson är ordförande i Malmö Brukshundklubb i Sibbarp där SM för Schäferhundar avgörs 25-31 juli.
Varför ett SM för schäfrar?
– Det är något som arrangeras varje år av schäferhundklubben, men det är första gången det hålls i Malmö. Tidigare har SM hållits på ställen som varit svårare att nå för utländska gäster. Nu provar vi om Malmö kan locka fler danskar och tyskar.
Hur många kommer?
– Tidigare SM har haft uppåt 20 000 besökare. Jag hoppas att ett SM i Malmö ska locka lika mycket.
Och många besökare betyder också bättre intäkter?
– Givetvis hoppas vi på ett överskott, men det får vi se. Vi vill visa upp vad en brukshundklubb är, hur mycket mer det kan ge att träna sin hund. Du utvecklar både dig själv och hunden.
Vilket blir det mest intressanta inslaget?
– Jag skulle säga agility på torsdagen. Det kan vara svårare att förstå saker som lydnadsträning, vad som förväntas och hur domarna sätter poäng, men i agility hoppar hundarna över hinder och springer genom tunnlar. Det är fart och fläkt. Och så måste jag lyfta fram för söndagens finaler med vuxna hundar. Det är väldigt vackra djur.
Ska du tävla själv?
– Nej, jag ska vara siffervisare och springa med protokoll. Och för att tävla i ett SM måste man ha en schäfer i elitklass. Där är jag inte än med min Yalla, snart 4 år, men vi jobbar på det.
Schäfer-SM i Malmö
TÄVLING. Ett års förberedelser, 100 funktionärer, 10 000 besökare och framför allt minst 500 schäferhundar. Nästa vecka är det dags för den största hundtävlingen hittills i Sverige när Svenskt schäfermästerskap avgörs.
Fakta: Brukshundsgrenar
Under tävlingsveckan kommer svenska mästare i flera olika brukshundsgrenar
att utses. Brukshundar tävlar bland annat i:
Spår — hunden ska följa ett spår där en människa har trampat.
Sök — hunden ska söka rätt på försvunna/gömda personer.
Rapport — hunden ska klara att springa självständigt en längre sträcka och
snabbt spåra och finna sin förare.
Skydd — hunden ska försvara och skydda sig och sin förare vid ett iscensatt
angrepp. Hunden ska också visa att den klarar att förfölja, gripa och bevaka,
ett tävlingsmoment som görs med en så kallad figurant.
– Aldrig tidigare har så många hundar av olika kategorier hanterats samtidigt i Sverige, säger Pierre Wahlström, projektledare för tävlingarna, som hålls för 30:e året i rad, denna gång vid brukshundklubben i Sibbarp i Malmö.
Under sju dagar ska landets främsta schäferhundar och hundförare göra upp om SM-titlar i bland annat lydnad, spårning och skydd, samt agility.
Veckan avslutas med en utställning där 350 stiliga schäfrar tävlar om vem som är allra vackrast.
– Det blir rena mannekänguppvisningen, absolut en av veckans höjdpunkter, säger Pierre Wahlström.
Schäferhunden stammar från tyska vakt- och vallhundar och avlades fram under början på 1900-talet. I dag är den en av världens mest populära brukshundsraser, med flera olika användningsområden, inte minst som polis- och räddningshund.
Hundrasen har ett stort behov av aktivitet och passar bra för olika typer av tävlingar, vilket det kommer att bli gott om under SM-veckan.
Schäfern har sedan 1966 stadigt varit Sveriges populäraste hundras, men i år passerades den för första gången av labrador retriever.
torsdag 21 juli 2011
Mys med Mr Zimp The Pimp
Idag åkte matte till Zimpan och tog väl hand om honom. Han blev av med bandaget så fort matte anlände och gissa om hon blev glad över att se hur fint Zimp läker. Han fick nu stå och lufta sitt sår medan matte borstade och pysslade med honom, å som han njöt. Givetvis dränkte matte honom i pälsglans precis som hans egen matte brukar göra bara för att han skulle känna sig minst lika fin som han alltid är =-). Mia kom sedan ut och ljusbehandlade Zimp och efter det lindade matte & Mia honom efter mattes erfarenhet från mitt sår =-) Bort försvann det räliga rosa bandaget och på kom det flotta blå bandaget äntligen kan Zimp stå upp för det han är... En Man =-)(En himla snygg en dessutom)
Bilderna är inte bästa kvalité men man får ta det man har, en fånig mobil som tror sig kan ta bra bilder, amatör telefon ;-)
Sårbild
Tiggisbild
Äpplemumsbild
Zimpbild
FÄSTINGHALSBAND AV BÄRNSTEN TILL HUND/KATT.
Fästinghalsband som faktiskt fungerar till de allra flesta hundar.
Dessutom blir din vovve snyggast i stan :-)
Vi lämnar alltid 30 dagars garanti - pengarna tillbaka om du inte blir nöjd.
Under april - augusti får vi massor av beställningar,
en viss leveranstid blir tyvärr följden.
http://www.elvingsson.com/fastinghalsband
Anna: Min hund blev ett monster
Fästinghalsbandet fick Napoleon att attackera matte: Känns hemskt att vara rädd för honom
I två år har Anna Sunesson, 18, varit bordercollien Napoleons bästa vän.
Men när han fick sitt nya fästinghalsband av märket Scalibor blev hunden som förbytt.
– Napoleons blick var närmast psykopatisk, säger hans matte.
I en avspärrad del av halleni huset i Karlskrona bor numera bordercollien Napoleon, 2. På andra sidan grinden sitter matte Anna Sunesson och tittar på sin vovve genom springorna.
– Det känns hemskt att vara rädd för honom. I två år har han varit världens snällaste hund och plötsligt blev han ett monster, säger hon till Aftonbladet.
Lördagen 9 juli kom första attacken.
– Plötsligt började han stirra på mig och morra. Sedan gjorde han ett utfall, men då lyfte min syster ut honom ur rummet.
Blev biten i armen
Dagen efter inträffade samma sak. Och på måndagen kom den tredje attacken på tre dagar.
– Jag satt i soffan när han bet tag i min arm. Den har varit blå i över en vecka nu.
Anna Sunesson berättar hur familjen övervägde att avliva det älskade husdjuret.
– Vi åkte till en djuraffär. Expediten sa att de haft flera kunder med samma problem och att fästinghalsbandet kunde ligga bakom aggressiviteten. Vi ringde veterinären som rekommenderade oss att
ta bort det och tvätta honom.
Efter tvagningen var Napoleon som ny. Eller nygammal: glad och gosig.
– Men jag litar inte på honom än. Det är sorgligt, men får ta den tid det tar.
”Första fallet”
Lena Malmgren är veterinär på MSD Animal Health som tillverkar halsbanden. Hon säger att Napoleon är det första aggressiva fall hon hör talas om.
– De vanligaste biverkningarna är klåda och eksem runt halsbandet, samt vinglighet och okoordinerade rörelser. Vi har fyra rapporterade biverkningar på 10 000 halsband, säger hon.
Anna Sunesson är skeptisk till den siffran.
– Lokaltidningen skrev om det här i går och folk har hört av sig hela dagen. Det verkar vara betydligt vanligare än så.
Carina Bergfeldt
Läsarnas egna berättelser:
Vår schnauzerhund ”Rambo” blev tokig efter en halv dags användande av Scalibor. Han for runt i lägenheten och kliade sig emot allt. Sedan fick han nervryckningar, kissade blod och kunde inte bajsa. Vi fick uppsöka akuten, där de sövde ner honom och kollade njurar och lever.
/Anki
Har också en bordercollie som sitt första år hade fästinghalsband. Hon blev slö och enormt hängig. Vi åkte till veterinären där sköterskan såg att vi hade fästinghalsband och rådde oss att ta bort det. Någon dag senare mådde hon bra igen.
/Marianne
Vi har en ”Ridgeback” som haft halsband flera år men fick förra året stora halsbesvär (svullen hals) och hostade/kraxade och hade svårt att andas. Detta försvann efter att vi tog bort halsbandet.
/Patrik
Har haft fästingshalsband i sex år på min Labrador. Det är det bästa jag gjort, han har aldrig haft en fästing. Han är fortfarande det snällaste som finns.
/BMO
För tre år sedan satte vi ett färstinghalsband på vår chihuahua Nelly. Efter några timmar började hennes ben rycka kraftigt och okontrollerat var 10:e sekund. Vi ringde djursjukhuset, där man sa att vi skulle ta bort halsbandet och tvätta henne. Efter ett par timmar försvann symptomen.
/Ola
Min hund fick epileptiska kramper. Ryckte av halsbandet direkt men hunden fortsatte att han kram var fjärde månad i cirka ett år efter ändå.
/Karin
Vår familj har två hundar som fick fästinghalsband men efter en kort tid upptäckte vi att vår Dvärgsnoser blev slö, låg som i dvala och inte ville gå ut. Veterinären klippte av halsbandet och efter några timmar var hunden pigg. På apoteket där vi köpt dem ryckte de bara på axlarna.
/Bengt
Vår labrador tappade håret och började bli kal om halsen. När vi upptäckte detta tog vi omedelbart bort halsbandet och håret återkom. Mitt råd är att ALDRIG sätta på ett fästinghalsband. Mycket gifter är det i det, det är solklart.
/Jan Jonsson
Vi fick avliva vår hund efter tre säsonger med halsbandet. Han började få epileptiska anfall. När vi fick höra från en uppfödare att det var nervgift i halsbanden tog vi bort det. Men anfallen gav sig inte, det slutade med att ett stort anfall aldrig gick över. Vi undersökte hunden grundligt med hjärnröntgen, prover m.m. men utan resultat. Sen dess är jag helt övertygad om att det var halsbandet. Dessa bör stoppas NU. Bra att ni uppmärksammar detta då folk behöver få veta vad det gör med hundarna.
/Ankan
Jag har en ”softis” som fyller 8 år och har haft scalibor fästinghalsband utan större problem. Men i våras fick hon kramper efter en timme, men det visste jag om för det står i en bibacksedeln. Nu hade vi tur för det gick över ganska snabbt. Kommer nog inte köpa något halsband nästa år trots en sommarstuga i Roslagen. Får känna på hunden varje kväll i stället.
/Marianne Bergman
Är din hund i fara?
Peter Ekström, veterinär vid Läkemedelsverket, ger följande råd om du ska skaffa fästinghalsband:
Gör en avvägning som hundägare. Hur mycket ska du vistas i naturen?
Var noga med doseringen, skaffa rätt dos. Se till att noggrant läsa bipacksedeln så att du känner till alla eventuella bieffekter.
Var uppmärksam på hur din hund reagerar de första dagarna. Börjar den bete sig märkligt, till exempel gå vingligt, skaka eller vara extra slö så kontakta veterinär och avlägsna eventuellt halsbandet och tvätta hunden.
Börjar hunden krampa bör du genast uppsöka veterinär.
onsdag 20 juli 2011
Häst skuren i könsdelarna
Dörröd.
En hästägare har polisanmält ett fall av djurplågeri.
Enligt polisanmälan tog sig någon in i hagen under natten till tisdagen och skar en häst i könsdelarna. Den skadade hästen togs om hand dagen därpå efter att djurplågeriet och en pöl av blod i hagen upptäckts.
Enligt polisen finns det ingen misstänkt men en bil som observerats i området ska efterforskas närmare och polisen har ett registreringsnummer att gå vidare med.
Liknande fall har inträffat på andra håll i Skåne. Så sent som vid månadsskiftet drabbades ett sto i en hage i Lomma. Också i det fallet hade hästen skador i könsdelarna.
En hästägare har polisanmält ett fall av djurplågeri.
Enligt polisanmälan tog sig någon in i hagen under natten till tisdagen och skar en häst i könsdelarna. Den skadade hästen togs om hand dagen därpå efter att djurplågeriet och en pöl av blod i hagen upptäckts.
Enligt polisen finns det ingen misstänkt men en bil som observerats i området ska efterforskas närmare och polisen har ett registreringsnummer att gå vidare med.
Liknande fall har inträffat på andra håll i Skåne. Så sent som vid månadsskiftet drabbades ett sto i en hage i Lomma. Också i det fallet hade hästen skador i könsdelarna.
ValpMys
Mys i Soffan
Hund i fästinghalsband attackerade sin matte
Tre gånger gick den vanligtvis snälla bordercollien till attack mot sin matte. Hon funderade på att låta avliva honom, när hon fick veta att det fästinghalsband som hunden fått kunde vara orsaken till utfallen, skriver Blekinge Läns tidning.
En veterinär sade åt kvinnan att ta av halsbandet och tvätta hunden. Sedan dess är han sitt gamla jag.
Neurologiska effekter uppges vara en biverkning, en ovanlig sådan, för en viss sorts fästinghalsband.
En veterinär sade åt kvinnan att ta av halsbandet och tvätta hunden. Sedan dess är han sitt gamla jag.
Neurologiska effekter uppges vara en biverkning, en ovanlig sådan, för en viss sorts fästinghalsband.
söndag 17 juli 2011
Älgen sögs ner i gyttjan
Men skogens konung fick hjälp – av en jägare
Exakt hur länge älgtjuren kämpat vet ingen, men krafterna var slut och han hade förberett sig på slutet.
Då hörde älgguden bön – och skickade jägaren Kjell Johansson.
Under en tur i skogen med hjortron i sikte sprang Kjell Johansson och hans dotter Sofie på något helt annat.
Familjens jaktlabrador drog hårt åt ett håll tills de kom fram till ett gyttjehål vid Jädraås nära Ockelbo. Där stack bara huvudet upp från en tröttkörd älgtjur.
– Vi såg att han legat i ett tag, klövarna hade han fått upp på kanten, berättar Kjell Johansson.
Använde fyrhjuling
Att försöka rädda älgen var en självklarhet.
– Som jägare vill man alltid förkorta ett djurs lidande. Man kan ju tänka sig in i hans situation, att ligga där och vänta.
Tillsammans med sin bror Bengt och ytterligare en jaktkompis kämpade Kjell och Sofie i en dryg timme med att få upp den trötta älgen. Till sin hjälp hade de en fyrhjuling och ett rep.
– Vi fick koppla om älgen kring halsen och fick upp honom över kanten.
Var helt slutkörd
Väl på fast mark föll älgen ihop då alla krafter var slut.
– Han gjorde ingenting utan skakade bara. Han hade legat i ett tag, jag skulle gissa på ett dygn. Hade han varit pigg hade vi säkert fått några sparkar.
Kjell Johansson, som är en erfaren jägare, kontrollerade att älgen inte hade något benbrott innan man lämnade djuret. Man täckte även över hålet med granris och grenar.
En timme senare gick de tillbaka och var glada att se att älgen tagit sig därifrån.
– Det var en skön känsla att se att han klarade sig.
Tvingas betala när häst sparkade sönder bil
ALNÖ (ST)
Alnöbon Christina Dahlgren Norman fick bilen söndersparkad av en häst ute på Alnö.
Trots att det var ryttaren som vinkade fram henne slipper hästen några skadeståndsanspråk.
- Det här är helt vansinnigt, säger hon och vill varna alla bilförare för hästar i trafiken.
Alnöbon Christina Dahlgren Norman tycker det är orättvist att en hästägare eller ryttare inte blir betalningsansvarig sedan en häst sparkat sönder hennes bildörr. Nu vill hon varna andra bilister för hästar i trafiken. - Man vet ju inte hur man ska bete sig om man träffar på en häst i trafiken, m man ska ligga kvar bakom hästen efter eller köra förbi, säger hon.
Alnöbon Christina Dahlgren Norman tycker det är orättvist att en hästägare eller ryttare inte blir betalningsansvarig sedan en häst sparkat sönder hennes bildörr. Nu vill hon varna andra bilister för hästar i trafiken. - Man vet ju inte hur man ska bete sig om man träffar på en häst i trafiken, m man ska ligga kvar bakom hästen efter eller köra förbi, säger hon.Fotograf: Jan Olby
Alnöbon Christina Dahlgren Norman tycker det är orättvist att en hästägare eller ryttare inte blir betalningsansvarig sedan en häst sparkat sönder hennes bildörr. Nu vill hon varna andra bilister för hästar i trafiken. - Man vet ju inte hur man ska bete sig om man träffar på en häst i trafiken, m man ska ligga kvar bakom hästen efter eller köra förbi, säger hon.
Alnöbon Christina Dahlgren Norman tycker det är orättvist att en hästägare eller ryttare inte blir betalningsansvarig sedan en häst sparkat sönder hennes bildörr. Nu vill hon varna andra bilister för hästar i trafiken. - Man vet ju inte hur man ska bete sig om man träffar på en häst i trafiken, m man ska ligga kvar bakom hästen efter eller köra förbi, säger hon.Fotograf: Jan Olby
Häst på väg kan innebära en dyr ekonomisk smäll för en biförare.
Häst på väg kan innebära en dyr ekonomisk smäll för en biförare.Fotograf: Jan Olby
Alla människor är lika inför lagen sägs det.
Men det gäller inte i djurvärlden.
Om en bil kör på en hund och det uppstår skador är det hundägaren som är ansvarig.
- Det finns ett strikt ansvar för hundägare. Om en hund ställer till något är man ansvarig oavsett om man varit vårdslös eller inte, säger Hans Lockner, gruppchef för motorskadeavdelningen på Länsförsäkringar i Härnösand.
Om det i stället är en häst som orsakar en skada på ett fordon går oftast hästägaren och ryttaren fri.
- Du har inget strikt ansvar som hästägare eller ryttare. Om hästen ställer till något måste man bevis att den som äger eller handhar hästen har varit försumlig, och det kan vara väldigt svårt att bevisa, säger Hans Lockner.
För Christina Dahlgren Norman fick det praktiska konsekvenser eftersom hon själv får stå för självrisken på 3 000 kronor.
- Och det känns ju helt fel när jag inte själv har gjort något fel, säger hon.
Hon berättar att det var vid 15-tiden den 5 april som hon kom körande i närheten av Säters koloniträdgård på Alnö.
Hon får syn på en häst som verkade orolig och stannade därför bilen.
- Men sen vinkade ryttaren fram mig och när jag krypkörde förbi hästen så sparkade den bakut på min bil, berättar hon.
Hon har fått beskedet att eftersom ryttaren inte själv anmält händelsen till sitt försäkringsbolag så är hennes egen möjlighet endast att stämma ryttaren.
- Men jag kan inte få något rättsskydd från Länsförsäkringar eftersom skadan inte överstiger ett halvt basbelopp som väl ligger kring cirka 20 000 kronor, säger hon.
Samtidigt pekar hon på den stora turen att hennes bil ändå är helförsäkrad så att inte kostnaderna drar iväg.
Hans Lockner kan konstatera att de flesta som drabbas av såna här hästolyckor brukar bita i det sura äpplet och betala.
Men är inte det här orättvist?
- Det kan man tycka på ett moraliskt plan, men från juridiskt håll så är det så här, säger han.
Han menar också att det här härstammar från mycket gammal juridik.
- Det här är säkert något jättegammal lag, det brukar de vara när det gäller de här problemen.
Han säger att det som gäller för hästar även gäller för kossor som letat sig upp på vägen.
Alnöbon Christina Dahlgren Norman fick bilen söndersparkad av en häst ute på Alnö.
Trots att det var ryttaren som vinkade fram henne slipper hästen några skadeståndsanspråk.
- Det här är helt vansinnigt, säger hon och vill varna alla bilförare för hästar i trafiken.
Alnöbon Christina Dahlgren Norman tycker det är orättvist att en hästägare eller ryttare inte blir betalningsansvarig sedan en häst sparkat sönder hennes bildörr. Nu vill hon varna andra bilister för hästar i trafiken. - Man vet ju inte hur man ska bete sig om man träffar på en häst i trafiken, m man ska ligga kvar bakom hästen efter eller köra förbi, säger hon.
Alnöbon Christina Dahlgren Norman tycker det är orättvist att en hästägare eller ryttare inte blir betalningsansvarig sedan en häst sparkat sönder hennes bildörr. Nu vill hon varna andra bilister för hästar i trafiken. - Man vet ju inte hur man ska bete sig om man träffar på en häst i trafiken, m man ska ligga kvar bakom hästen efter eller köra förbi, säger hon.Fotograf: Jan Olby
Alnöbon Christina Dahlgren Norman tycker det är orättvist att en hästägare eller ryttare inte blir betalningsansvarig sedan en häst sparkat sönder hennes bildörr. Nu vill hon varna andra bilister för hästar i trafiken. - Man vet ju inte hur man ska bete sig om man träffar på en häst i trafiken, m man ska ligga kvar bakom hästen efter eller köra förbi, säger hon.
Alnöbon Christina Dahlgren Norman tycker det är orättvist att en hästägare eller ryttare inte blir betalningsansvarig sedan en häst sparkat sönder hennes bildörr. Nu vill hon varna andra bilister för hästar i trafiken. - Man vet ju inte hur man ska bete sig om man träffar på en häst i trafiken, m man ska ligga kvar bakom hästen efter eller köra förbi, säger hon.Fotograf: Jan Olby
Häst på väg kan innebära en dyr ekonomisk smäll för en biförare.
Häst på väg kan innebära en dyr ekonomisk smäll för en biförare.Fotograf: Jan Olby
Alla människor är lika inför lagen sägs det.
Men det gäller inte i djurvärlden.
Om en bil kör på en hund och det uppstår skador är det hundägaren som är ansvarig.
- Det finns ett strikt ansvar för hundägare. Om en hund ställer till något är man ansvarig oavsett om man varit vårdslös eller inte, säger Hans Lockner, gruppchef för motorskadeavdelningen på Länsförsäkringar i Härnösand.
Om det i stället är en häst som orsakar en skada på ett fordon går oftast hästägaren och ryttaren fri.
- Du har inget strikt ansvar som hästägare eller ryttare. Om hästen ställer till något måste man bevis att den som äger eller handhar hästen har varit försumlig, och det kan vara väldigt svårt att bevisa, säger Hans Lockner.
För Christina Dahlgren Norman fick det praktiska konsekvenser eftersom hon själv får stå för självrisken på 3 000 kronor.
- Och det känns ju helt fel när jag inte själv har gjort något fel, säger hon.
Hon berättar att det var vid 15-tiden den 5 april som hon kom körande i närheten av Säters koloniträdgård på Alnö.
Hon får syn på en häst som verkade orolig och stannade därför bilen.
- Men sen vinkade ryttaren fram mig och när jag krypkörde förbi hästen så sparkade den bakut på min bil, berättar hon.
Hon har fått beskedet att eftersom ryttaren inte själv anmält händelsen till sitt försäkringsbolag så är hennes egen möjlighet endast att stämma ryttaren.
- Men jag kan inte få något rättsskydd från Länsförsäkringar eftersom skadan inte överstiger ett halvt basbelopp som väl ligger kring cirka 20 000 kronor, säger hon.
Samtidigt pekar hon på den stora turen att hennes bil ändå är helförsäkrad så att inte kostnaderna drar iväg.
Hans Lockner kan konstatera att de flesta som drabbas av såna här hästolyckor brukar bita i det sura äpplet och betala.
Men är inte det här orättvist?
- Det kan man tycka på ett moraliskt plan, men från juridiskt håll så är det så här, säger han.
Han menar också att det här härstammar från mycket gammal juridik.
- Det här är säkert något jättegammal lag, det brukar de vara när det gäller de här problemen.
Han säger att det som gäller för hästar även gäller för kossor som letat sig upp på vägen.
fredag 15 juli 2011
tisdag 12 juli 2011
"Ogräs"
Nyklippta hagar
Igår kopplade Husse på stora gräsklipparen på den stora Traktorn så nu är alla hagarna fint klippta. Gräset växer som ogräs vilket vi absolut inte klagar på det är bara det att vi inte hinner beta av det i tid och alla vet ju hur gott det är med långa torra grässtrån, inte sant ?, tacka vet jag det korta mörkgröna saftiga gräset med all protein, mycket godare!!! Nu ska husse bara trimma gräset under alla hag linerna så kommer det bli så snyggt så! Och matte ska få ta åkgräsklipparen och trimma Vinterhagarna för i dom är det rena blommsterhavet och så vill vi inte ha det även om det är fint ;-)
Isabelle nya Kusinen
PonnyRidning i Solnedgången
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)